Bakırköy Nafaka Davası Avukatı

Boşanma Davası, Velayet Davası, Nafaka Davası Konularında Bizimle Hemen İletişime Geçebilirsiniz.

Bakırköy Nafaka Davası Avukatı

Bakırköy Nafaka Davası Avukatı

Nafaka, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ödemeye Nafaka Denir. Diğer bir deyişle Hukuki anlamda nafaka; yiyecek parası, geçimlik; birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere mahkeme kararıyla bağlanan aylık demektir.

Nafaka Çeşitleri

Tedbir nafakası

Eşlerden birinin ayrı yaşamasının haklı olması durumunda, geçim giderlerine katkıda bulunmak üzere öteki eşin ödediği nafakadır. Medeni Kanun’da “boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçinmesine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır” düzenlemesi bulunmaktadır. Bu maddeye dayanarak mahkeme tedbir nafakasına hükmeder. Tedbir nafakası; davanın açıldığı tarihten bu davaya ilişkin kararın kesinleşmesine kadar devam eder. Dava boşanma ile sonuçlanmış ise tedbir nafakası isim değiştirerek devam eder.

Yoksulluk nafakası

Boşanma sonucunda yoksulluğa düşen eşe öteki eşin ödediği nafakadır. Medeni Kanun’da “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” şeklinde düzenlenmiştir. Mahkeme bu nafakaya istek halinde karar verebilir, kendiliğinden karar veremez. Boşanma ile istenebileceği gibi boşanmadan sonra da koşulların değişmesi ile istenebilir.

Nafaka miktarının ödeyecek olan kişinin mali gücüne uygun olması gerekmektedir. Bu nafakanın ödenmesi mahkeme kararının kesinleşmesi ile başlar.

İştirak nafakası

Boşanma ya da ayrılık kararı verilmiş eşlerden, çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olanının, çocuğun bakım ve eğitim masraflarına katılmak üzerine ötekine ödediği nafakadır. Medeni Kanun’da “Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.

Nafaka davaları ne kadar sürer? Aşamaları nelerdir?

Nafaka davası açıldığında taraflara dava dilekçesi ve sunulursa cevap dilekçesi tebliğ edilir. Sonrasında duruşma günü verilir. İlk duruşma ön inceleme aşamasıdır. Bu aşamada hakim uyuşmazlığı tespit eder ve tarafları sulhe teşvik eder taraflar sulh olmazsa bu takdirde taraflara delil ve tanıklarını bildirmesi için iki hafta süre verir.

Taraflar verilen sürede delillerini ve tanıklarını bildirirler. Delil olarak fotoğraf, facebook görüntüleri, whatsapp konuşmaları,telefon iletişim kayıtları, (telefon mesajları içeriği ve konuşma içeriği verilmez, sadece iletişim trafiği tespit edilebilir. Belgeler, nüfus kayıtları, hastane sağlık raporları ekonomik sosyal araştırma raporu. Bu araştırma polis tarafından yapılır bu araştırmada tarafların nerde yaşadıkları ne iş yaptıkları gelirleri vs gibi sorular sorulur.

Bunun dışında boşanma davasındaki en önemli delil tanıklardır. Tanıkların iyi konuşan. Konuyu yani geçimsizlik nedenlerini en iyi bilen kişilerden seçilmesi davanın kazanılmasında önemli rol oynar. Öninceleme duruşmasından sonraki duruşmalarda deliller toplanır tanıklar dinlenir, eksiklikler tamamlandıktan sonra son duruşmada taraflar/avukatlar son savunmalarını yaparlar ve hakim kararını verir. Bu süreç yani boşanma davası yaklaşık bir seneden az sürmektedir. Bu süre makul bir süredir her sene 45 gün adli tatil olduğu unutulmamalıdır.

Nafaka ödememenin cezası nedir?

İcra İflas Kanunu madde 344 ‘de düzenlenmiş icra suçlarındandır.Söz konusu kanunun 344. Maddesine göre nafaka ödemesine hükmedilen tarafın mevcut nafakasını ödememesi durumunda, nafaka alması gereken kişinin şikayeti üzerine İcra Ceza Mahkemesi, nafaka ödemeyen kişi hakkında 3 aya kadar tazyik hapsine karar verir.

Hapis cezasına hükmedilen nafaka ödemesi gereken kişi, hapis cezasının uygulamaya konulmasından sonra nafaka borcunu öderse (şikayet tarihinden önceki son 3 aylık nafakayı) tahliye olabilmektedir.


AVUKATA SOR