Bakırköy Velayet Davası Avukatı
Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz. Hakim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velayeti altında kalırlar. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.
Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir. Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez.
Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir. Velayet davalarında sosyal aile uzmanı tarafından çocuk dinlenilerek çocuğunda görüş ve istekleri belirlenir ve bir rapor halinde mahkemeye sunulur.
Velayet Davası Ne Kadar Sürer?
Velayet davası açıldığında taraflara dava dilekçesi ve sunulursa cevap dilekçesi tebliğ edilir. Sonrasında duruşma günü verilir. İlk duruşma ön inceleme aşamasıdır.
Bu aşamada hakim uyuşmazlığı tespit eder ve tarafları sulhe teşvik eder taraflar sull olmazsa bu takdirde taraflara delil ve tanıklarını bildirmesi için iki hafta süre verir.Taraflar verilen sürede delillerini ve tanıklarını bildirirler.Delil olarak fotoğraf, facebook görüntüleri, whatsapp konuşmaları ,telefon iletişim kayıtları, (telefon mesajları içeriği ve konuşma içeriği verilmez, sadece iletişim trafiği tespit edilebilir.
Belgeler, nüfus kayıtları, hastane sağlık raporları ekonomik sosyal araştırma raporu. Bu araştırma polis tarafından yapılır bu araştırmada tarafların nerde yaşadıkları ne iş yaptıkları gelirleri vs gibi sorular sorulur. Bunun dışında velayet en önemli delil tanıklardır. Tanıkların iyi konuşan. Konuyu en iyi bilen kişilerden seçilmesi davanın kazanılmasında önemli rol oynar.Öninceleme duruşmasından sonraki duruşmalarda deliller toplanır tanıklar dinlenir, eksiklikler tamamlandıktan sonra son duruşmada taraflar/avukatlar son savunmalarını yaparlar ve hakim kararını verir.
Bu süreç yani boşanma davası yaklaşık bir seneden az sürmektedir. Bu süre makul bir süredir her sene 45 gün adli tatil olduğu unutulmamalıdır.